Wednesday, August 13, 2008

telah sibuk, sedang sibuk.

*sedang layan kau yang punya - malique feat. najwa di >> SINI.
.......... manis lagi asyik. =)

kebelakangan ini menghilangkan diri.

baru hari ini selesai dengan urusan pentaksiran kerja kursus seni visual untuk SPM. aku harus ucap terima kasih untuk anak-anak yang sudi bersama-sama bertungkus-lumus menyiapkan apa adanya kerana lebih 50 orang menolak subjek ini dari awal.

tak mengapalah. aku tak minat memaksa. kita demokrasi.

tapi yang nyata sekali anak-anak, kamu tolol jika menolak subjek ini hanya kerana terkongkong dengan peraturan kertas kerjanya. hello, 50% markah sudah tersedia untuk SPM - 'A' dalam tangan. paling kurang sudah ada 30% - tak mahukah?

ngok.

ikhlas aku harus suarakan, 'industri' pendidikan sudah ketandusan dan lapuk. anak-anak kini jangan dimomok dengan karier-karier kelas A - peguam, jurutera, doktor dan segala lain yang jika logik bisa ditambah ikut selera.

mereka tidak lagi ingin dikurung di dalam kelas, dipaksa-paksa menghadap buku. itu sistem 'mengajar', tapi dari amatan aku mereka harus dididik, jadi streetsmart. mesti di akhirnya tahu bagaimana akan hidup dan boleh kenyangkan perut. mak ayah, sampai bila mampu menyumbat tembolok kamu, lagi duit rokok, hutang motor...ahh, kalau aku boleh fahamkan mereka.

ya, yang mana terdaya dan mampu ku rangkul erat dengan omelku saban masa.sangat bimbang melihat kamu semua rela menyadai diri di pondok bas luar pagar itu dan juga di tembok comot bank darah.

heh, aku sepatutnya rehat. pegi mati lah kamu yang tak mahu ke sekolah itu. apa? panjat pagar? panjatlah lagi, aku doa tersangkut lubang jub**. lagi? lari dari sekolah? ya, pergi jauh-jauh. kalau melintas jalan jangan sibuk menoleh belakang dek takut ditilik cikgu disiplin. nanti dilanggar kereta, seronok juga ya kalau kamu langsung terlantar di hospital atau ke lubang kubur terus. aman dunia. ya, lagi apa? mencarut? ouh, nanti kamu jerit-jerit begitu kelak jadi bisu. jangan, merbahaya untuk kesihatan. mencuri ya? jangan bimbang, tangan kamu yang Allah SWT kurnia untuk menulis ilmu itu lumpuh pula nanti. baru kamu tahu.

hahaha.

biarlah, Tuhan itu Maha Adil. pathetic kan?

tahun ini, terlibat pula melatih anak-anak persembahan padang sempena Hari Kemerdekaan ke-51. tontoni mereka di kaca tv nanti ya? kasihan berjemur dan dijerit-jerit berlari dari segenap ceruk padang. sampai ada yang terguling patah tangan, aduh kasihan anak itu. aku jadi ngilu melihat tangan kanannya tergeletak dengan siku terpulas (erkkkk...).

salam sayang untuk kamu ya, gadis kecil dari SK taman maluri. moga cepat sembuh seadanya.

esok, akan ke padang pusat kecemerlangan kokurikulum di cochrane seperti biasa.

jumaat nanti, sebelah malam akan ke selatan atas jemputan membantu kejohanan taekwondo kelolaan kelab di sana.

ahad pagi, pulang. dan akan ke pulau redang!

wah, akhirnya aku bercuti juga.

sebelum menjawab peperiksaan PTK pada pagi khamis 21 ogosnya.

moga selamat aja semuanya nanti. yang pasti hati sudah sedikit tenang - Alhamdulillah.

No comments: