Saturday, December 06, 2008

runtuh.

bangun pagi dan tengok berita di tv1.

8 banglo ditimbus tanah runtuh di bukit antarabangsa.

sambung ke tv3.

14 banglo ditimbus tanah runtuh di bukit antarabangsa.

aihh...dalam masa setengah jam pun fakta angka boleh berubah ya?

sekarang dah 9.30 pagi, helikopter duk lalu-lalang di angkasa perumahan aku untuk operasi menyelamat. area ni pun apa kurangnya, bukit-bukau juga. kata abah, tanah malaysia ni memanglaa tak ada batu yang kukuh macam kat luar negara. kalau kita imbas semula penciptaan bumi dan perpecahan benua-benua dunia, kawasan timur macam kita ni cuma hujung-hujung lahar gunung berapi yang dulunya meletup berjuta-juta tahun di kawasan tengah dunia. jadi kalau di kawasan kita ada batu seketul besar tu, kuis-kuis bersihkan pasir kelilingnya akhir runtuh tergolek juga.

mmm -- fakta di atas cuma cetusan idea dan rumusan logik seorang abah sahaja. mungkin tiada sandaran bukti, jadi tak perlu dibahaskan sangat ya.

aku rasa sepanjang seminggu ni muka depan akhbar dan berita penuh tragedi ke. dan perasan tak kisah-kisah kemalangan atau kecelakaan yang mesti melibatkan sekurangnya dua orang satu famili?

setakat tadi khabarnya 3 mayat dah ditemui.

kalau 8 rumah banglo, kali dengan 4 penghuni sekurangnya -- paling-paling dah cecah 32 orang tu.

belum kira bibik lagi, pak guard lagi, kot-kot ada sepupu-sedara yang datang menziarah hujung minggu dan Aidiladha ni...

...

takut pulak aku tengok dinding batu belakang rumah aku ni. hissh.

No comments: