Tuesday, October 02, 2007

reality sure bites ~ kan lenny?

masa : 11 am
situasi : blur?
iTunes : Anuar Zain by anuar zain (ohhh Lelaki ini... huhu~)

i had an interesting conversation last night via sms. here's an excerpt from it >>

She :
entahlah kenapa banyak sangat malang yang menimpa, bad feng shui agaknya.
He :
bad feng shui? mungkin dah sampai masa kena pakai topeng garang?
She :
garang itu pointless, especially for boys, betul tak? bukan tak pernah mencuba menjadi garang, tetapi kerana tak ada bakat semulajadi maka budak-budak ini sinis saja memandang. dan lazimnya cikgu-cikgu yang tunjuk garang itulah yang keretanya selalu jadi mangsa luahan perasaan. mujur saja saya tak berkereta!
He :
anak-anak sekarang, menakutkan saya! yang berani berbuat salah dan berbangga pula. nanti katanya cikgu yang garang tak bertempat sedangkan ianya bersebab. melampau sangatlah...
She :
biasanya saya tak bagi muka, jadi tahan telinga saja bila kita dikutuknya kerana tak melayan perangai kebudak-budakan itu. sayangnya bila dia rasa dia hebat dan tindak-tanduknya tidak salah. sesi minta maaf untuk pelajar-pelajar PMR tempohari memang bulls**t! minta maaf sambil gelakkan cikgu sejurus dia berlalu pergi. kata maaf cuma kerana diarahkan Pengetua dan kawan-kawan lain buat walaupun dari sinar matanya kita tahu itu cuma ayat rekaan semata-mata. hairan sungguh apa nak jadi dengan mereka ini.
He :
ouch... how i wish to be there with you. boleh pijak-pijak mereka sekali! sayangnya mereka tak nampak betapa peritnya hidup. mungkin jika disuruh bekerja saja baru mereka faham...
She :
oh, dah jelang hujung tahun ini memang ramai yang mula sibuk-sibuk mencari duit lebih sampai sanggup memonteng sekolah. kena pula Aidilfitri yang dah melambai-lambai. kemudian bila sesekali ke sekolah tak pula rasa bersalah dan mau mencari nota atau latihan yang dah ketinggalan. my words of wisdom - sekarang kamu tak kisah, tak apa... saya tau beberapa tahun selepas ini kamu akan ingat balik apa yang saya cakap hari ini!
He :
rasanya dah tak boleh diubah kelaziman itu sebab sudah lama dibiarkan. tambah pula banyak contoh yang tak berjaya dalam akademik tapi kaya-raya dah terlalu banyak. sudahnya mereka tak rasa ilmu itu penting sangat. hmm... realiti tv yang amat merosakkan, kena pula ada yang menyokong lagilah mereka rasa tak payah belajar kan?
She :
ahaha... true! lebih sibuk dengan street activity dan dance competition kerana kemasyhuran nama yang dicari. berapa ramai kawan dalam myspace dapat dikumpul, who's who dalam list mereka, serta berapa banyak picture comment yang mereka dapat - itu lebih penting dari mengumpul nota dan memastikan kerja sekolah lengkap. siap merajuk-rajuk kalau kawan tak comment.

............

who is to be responsible to the situation now, friends? i believe US - the teachers' community, were all facing the same problem. because it is something that is advertised and highlighted as the the latest lifestyle. or you're just not 'in'.

my myspace is not that popular, i don't mind - though most of the students were aware of its existence. who needs a busybody teacher who has direct access to 'the other side of you'? some dares, and we never had any problem. each party mind their own businesses. and the fact that i actually gave them the chance to state their opinion in a relaxed situation. i'm just a human being, and i do enjoy indie stuffs as much as they do. might be picture editing, music, or movies perhaps. as long as we didn't cross the border, everything is just as fun to be shared together.

oh yes, most of them don't read my blog. "cikgu tulis BI, susah nak fahamlah", they will say. though i used basic, simple English which is easily understandable. actually, it's a mind statement that they don't care, and will never put the effort to try. besides getting familiar with the language, they're learning about human and humanity. understand other people's reflection on life. at least they don't develop that 'i don't care' attitude. because living in a society means respecting each other by all means.

sadly, 'respect' is the value they least understood. that's why, children are no more safe when they walk home from school. teacher's getting agitated and worried that their car will be horribly scratched. parents having a hard time just to make sure that school fees were directly paid to the class teacher instead of being wasted at cyber cafes'.

it's a tough life, eh?

6 comments:

Len Bkn Nama Sebenar said...

yep! it bites n chews slowly n painfully.. huhu

hmm.. I'm not so 'garang' too at school.. but when patience ran out.. I just let go.. jerit or wateva.. tu yg kadang terlepas ckp.. lupa jap psl professionalisme.. mula la compare dgn batch yg lepas blabla..

xpe.. teruskan je la usaha sedaya mana yg boleh utk tlg diorg.. better than to just give up like certain teechas..

Encik Rasis said...

that's the truth about today's teenagers... school is just a place for them to socialize, just like any other hip & happening place... if they want to come, they'll come... if not, they won't...

they don't know the harsh reality of the outside world... no matter what we tell them, they won't listen to us...

no much exposure to entertainment i guess, and it makes them fail to differentiate reality & fantasy...

can't imagine if i am in your shoes... maybe i just walk to school, most of the time my car would be in the workshop... ;-D

who says it's easy to be a teacher?

Len Bkn Nama Sebenar said...

n the saddest part is those problematic students are usually the malays.. uhux..

msYuz said...

lenny :
byk cikgu kt sekolah ni berpersepsi - "biasalah,cikgu baru,memanglaa tgh rajin". betul2 SENTAP~~!mengapa perlu prejudis sdgkan itu mmg tanggungjawab kita bukan?dan sebolehnya aku akan buktikan aku bkn cikgu yg buat keja separuh jln.kalau bkn kita len,siapa lg yg boleh membantu?kasihan sebenarnya,sudahlah mak ayah xsmpat ambil tahu dan kalau cikgu pn biarkan,maka pengakhirannya sia2 sj.

cikgu rasis:
betul tu,anak2 ini ke sekolah kerana itu sj masa bersosial,dan mencipta sejuta alasan konon ada kelas tambahan dan pelbagai aktiviti lain sdgkan bertujuan brhu-ha dgn kwn2.mak ayah skrg dah xsmpt nk memastikan ke mana sbenarnya mereka.belum campur dgn yg naik 'syeikh' melihat anak mnjadi popular,konon boleh menumpang senang,hakikatnya cuma hanya satu Mawi yg boleh kaya-raya sekelip mata. *sigh*

Izyan Darling said...

u know what, i cant imagine myself being a teacher because i sure cannot tolerate such behaviours. i respect u guys because u have the patience and tolerance to face such nonsense day after day. *salute* it is indeed a tough life but c'est la vie!

msYuz said...

izyan :
what doesn't kill us,makes us stronger - i believe and breath the determination every single day.

there's a vast difference of being merely a Teacher,or an Educator.a Teacher's duty ends as he/she steps out of the classroom,and will say "lantaklah apa nk jadi,dia ada mak bapak dia".all u care is dat u've delivered,n ensure everything on the paper is accurately done.that's y getting 8A's is not much 2 b proud of nowadays.because they're not trained to see the Real World.they still couldn't figure out how to make do with d advantages they had.they will blame the rest of the world then.

so this is why,we choose 2 Educate.open up their eyes and hit them hard on reality.we will always try n just pray 2 Allah SWT that we will never give up,InsyaAllah.

remember,they're our future leaders.are we going to jeopardize Malaysia's fate by the hands of some mat rempit?